DEM Parti Kobani davasının gerekçeli kararına tepki gösterdi

Kobani davasının 13 ay sonra yazılan 32 bin 630 sayfalık gerekçeli kararına DEM Parti tepki gösterdi. Kararı “Türkiye siyasi tarihinin en kapsamlı kumpas davalarından biri” olarak niteleyen DEM Parti, yargının siyasallaştığını söyledi.

DEM Parti Kobani davasının gerekçeli kararına tepki gösterdiDEM Parti Kobani davasının gerekçeli kararına tepki gösterdiDEM Parti Kobani davasının gerekçeli kararına tepki gösterdi

DEM Parti Merkez Yürütme Kurulu, Kobani davasının gerekçeli kararının 13 ay sonra açıklanmasını “siyasi kumpasın devamı” olarak değerlendirdi. Parti yönetimi, bu durumun yargının siyasallaşmasının en açık göstergelerinden biri olduğunu savundu.

36 kişi hakkında verilen hükme ilişkin 32 bin 630 sayfalık gerekçeli karar, 16 Mayıs 2024’te karara bağlanan davadan 13 ay sonra açıklandı. Eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da aralarında bulunduğu sanıklar hakkındaki değerlendirmeler gerekçeli kararda yer aldı.

Gerekçeli kararda Demirtaş ve Yüksekdağ değerlendirmesi

Gerekçeli kararda, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında “Kobani olayları sürecinde örgütün talep ve talimatlarına uyduğu, kendi iradesini örgütün iradesine teslim ettiği” söylendi.

Eski HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ için ise “Terör örgütünün talimatlarına uyma, örgüt direktiflerini yerine getirme, kendi iradesini örgütün iradesine terk etme eylemleri” gerekçe gösterildi. Kararda Yüksekdağ’ın “siyasal alan merkezi içinde faaliyet gösteren örgüt üyesi olduğu” belirtildi.

DEM Parti: “Demokratik siyaset hakkı yargılandı”

DEM Parti MYK, gerekçeli karara ilişkin açıklamasında davanın başından beri demokratik siyaset hakkının yargılandığını öne sürdü. Parti yönetimi, gerekçeli kararın 13 ay boyunca açıklanmamasının tutukluluğu keyfi olarak uzattığını savundu.

Açıklamada “Bu davanın rotası hiçbir zaman adalet olmadı. Dava, siyaseti dizayn etme aracı olarak kullanıldı” dedi.

DEM Parti, Kobani davasının siyasi iktidar ve yandaş medya tarafından dayandırılan bütün gerekçelerinin boşa düştüğünü iddia etti.

AİHM kararına vurgu yapıldı

DEM Parti açıklamasında, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin 2020 yılında aldığı kesin karara dikkat çekildi. Açıklamaya göre AİHM, Demirtaş’ın sosyal medya paylaşımlarının ifade özgürlüğü kapsamında olduğuna ve şiddet olaylarıyla hiçbir bağlantısının bulunmadığına karar verdi.

Parti yönetimi, AİHM’in bu bağlayıcı kararının derhal uygulanmasının Türkiye’nin uluslararası hukuka bağlılığının bir gereği olduğunu belirtti. Son yapılan infaz düzenlemesi ve yeni çözüm sürecinin ardından kulislere yansıyan bilgilere göre, gerekçeli kararın açıklanmasıyla birlikte istinaf sürecinin başlaması bekleniyor.

“Siyasi kumpaslar tarihe karışmalı”

DEM Parti, Türkiye’nin barış ve demokratik toplumun inşasını konuştuğu bu dönemde demokratik siyaset hakkının yargı eliyle engellenmesinin artık tarihe karışması gerektiğini savundu.

Açıklamada “Türkiye artık siyasi kumpaslarla değil, adaletin ve demokratik değerlerin hâkim olduğu bir ülke olarak anılmalı” denildi. Parti yönetimi, başta Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş olmak üzere dava kapsamında tutuklu yargılanan tüm sanıkların bir an önce özgürlüklerine kavuşması gerektiğini ifade etti.